DSC_0053

W piramidzie żywieniowej człowieka, bardzo ważne miejsce zajmuje mleko i jego przetwory powszechnie zwane nabiałem. To m.in. produkty mleczne mają zasadnicze znaczenie w prawidłowym rozwoju naszego organizmu. Ten, jeden z najbardziej popularnych i dostępnych produktów spożywczych przyczynił się do wytworzenia w kulturze kulinarnej szeregu różnorodnych potraw. Założeniem konkursu pn. „Wiśnickie specjały” jest promowanie tradycyjnych, kulinarnych przepisów poprzez sięganie do zwyczajowych potraw, opartych o receptury kuchni naszych mam i babć.

Toteż uczestnicy VII edycji tegoż konkursu w przegotowanych potrawach, głównie kierowali się ich regionalnością, charakterystycznym smakiem, łatwością przygotowania czy też sposobem ich podania. Tymi kryteriami również posługiwało się Jury Konkursu, w którym pracowały Grażyna Filip – doradca PZDR w Bochni, Sylwia Stachowicz – etnolog i Anna Dudek – absolewntka kierunku „Gospodarstwo domowe” Liceum Zawodowego w Dąbrowicy.  Panie miały niełatwe zadanie wyłonienia spośród potraw, przygotowanych przez siedemnastu uczestników konkursu,  tych najbardziej charakterystycznych dla regionu potraw. Na stołach m.in. odnaleźć można było pierogi z serem z różnymi sosami, kluski, zupy na mleku i serwatce, podpłomyki, pasty serowe,  ciasta z serem a także różnorodne napoje mleczne. Wybrano cztery  potrawy, które uzyskały tytuł – „Wiśnickie Specjały 2014r.”, a wśród nich „płucka na serwatce” receptury Pani Marii Wojewoda ze Starego Wiśnicza, „kluski kładzione na mleku” z kuchni Pani Justyny Guzak z Królówki, „kluski ziemniaczane nadziewane serem, kraszone boczkiem” przygotowane przez Panią Helenę Kapcia z Olchawy oraz „kluski na parze nadziewane serem z kawą zbożową” przyrządzone w kuchni Pani Elżbiety Sułek ze Starego Wiśnicza.

Konkurs ma charakter otwarty, toteż każda osoba z publiczność uczestniczącej w degustacji, mogła oddać swój głos na najsmaczniejszą potrawę. Nagrodę publiczności otrzymała Pani Maria Wojewoda.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy kunsztu kulinarnego i wspaniałych potraw.