1

„Zapusty na polskiej wsi” Pod takim tytułem odbyły się zajęcia w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Starym Wiśniczu w dniu 17 lutego 2015r. W tym też dniu, wypadały w bieżącym roku ostatki. Przybyli uczestnicy zajęć wysłuchali opowieści, czym charakteryzował się okres karnawału na polskiej wsi. Można stwierdzić, że poza zabawą kultywowano w tym okresie bogate tradycje kulinarne. Szczególnym dniem był tłusty czwartek z pączkami, które pierwotnie nie były tak miękkie i pulchne oraz dzień zapustny, w którym pozwalano sobie na zjedzenie dużej ilości potraw kalorycznych i tłustych, by przygotować się do czterdziestodniowego postu. Uczestnicy zajęć przygotowali również potrawy charakterystyczne dla okresu karnawału. Były wśród nich róże karnawałowe, chrust oraz ciasto drożdżowe z kruszonką.

Osoby niemające doświadczenia kulinarnego, poradziły sobie z tym tematem doskonale. Przygotowane potrawy olśniewały wyglądem i były równie smaczne. Spożyte zostały przy pięknie nakrytym przez dzieci stole. Jak przystało na zapusty, każdy opuścił miejsce zajęć najedzony do syta.