DSC_0265

Taki tytuł noszą warsztaty organizowane dla nauczycieli, wychowawców i instruktorów w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Starym Wiśniczu. Pierwsza edycja odbyła się 4 marca 2015r. Wprowadzeniem do tematu była prelekcja o przykładach pieczywa obrzędowego spotykanego w Polsce występujących w obrzędach dorocznych i rodzinnych , jego znaczeniu i funkcji oraz wierzeniach z nim związanych. Zagadnienia te przybliżyła uczestnikom etnolog Bernadetta Błoniarz. Już niedługo Święta Wielkanocne. W każdym domu gospodynie krzątać się będą przy świątecznych babach i przygotowywać królującego na stole wielkanocnego baranka. On stał się również przykładem realizowanym podczas części praktycznej warsztatów. Wykonany z ciasta drożdżowego, upieczony i poświęcony z innymi pokarmami w wielkanocnym koszyku, może być pokarmem spożytym przez domowników przy świątecznym stole. Innymi praktykowanymi przykładami na warsztatach były bibułkowe kwiaty – goździk i frezja. Niezwykle urokliwe i barwne kwiaty dały radość już przy samym ich tworzeniu. Trudno dzisiaj wyobrazić sobie święta wielkanocne bez pisanki i koszyka. Na warsztatach powstały pisanki malowane farbami i koszyczki wykonany z kartonu, który wykorzystać będzie można na wielkanocne upominki. Do tematów realizowanych w czasie zajęć plastycznych w szkołach zainspirować się można było przykładami jajek wykonanych z masy solnej, z naniesionymi na nie fakturami otrzymanymi przy pomocy sprzętów znajdujących się w każdym domu. W części warsztatowej swoimi umiejętnościami i doświadczeniem dzieliły się Agata Załupska, Anna Kaim i Bernadetta Błoniarz. Zainteresowanie warsztatami jest duże i kolejne edycje trwać będą do 10 marca.