DSC_0008

W kulturze tradycyjnej jajko jest symbolem nowego, odradzającego się życia. Jak wskazują badania jest również bogatym źródłem wartości odżywczych ze względu na dużą zawartość białka i różnorodność witamin. Jajko było również tematem przewodnim konkursu kulinarnego „Wiśnickie Secjały”. W bieżącym roku odbył się 14 marca 2015r. w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Starym Wiśniczu i otwarty został przez Panią Burmistrz Małgorzatę Więckowską. Do konkursu zgłosiło się osiemnastu uczestników z terenu gminy Nowy Wiśnicz a wśród nich: Aneta Gawąd, Krystyna Kapcia, Renata Dźwigaj, Dorota Marszałek, Anna Wolak, Dorota Mikulska- Brzegowy, Justyna Guzak, Grażyna Sowińska, Helena Kapcia, Renata Skotnicka, Beata Majcher, Katarzyna Błoniarz, Elżbieta Sułek, Paulina Mus, Bogumiła Cholewa, Henryk Zygmunt, Magdalena Bylica, Sara Bylica. Konkurs organizowali Burmistrz Nowego Wiśnicza i Miejski Ośrodek Kultury w Nowym Wiśniczu przy współpracy z MODR w Karniowicach -PZDR w Bochni.

Bogactwo potraw wyczarowanych z jajek zachwyciło wszystkich. W kosztowanych daniach znaleźć można było przystawki, dania główne i desery. Jury w którym zasiadały panie: Grażyna Filip- doradca z PZDR w Bochni, Sylwia Stachowicz – etnolog i Halina Żołna – technolog żywienia, pedagog oceniały przedstawione do konkursu potrawy. Podstawą oceny były regionalność, smak, aranżacja stoiska i łatwość przygotowania. Wyłoniono pięć charakterystycznych dla naszego regionu potraw, którym nadano tytuł „Potrawa Roku 2015” a wśród nich: makaron jajeczny podawany na różne sposoby m.in. ze skwarkami czy prażonymi jabłkami  pani Elżbiety Sułek ze Starego Wiśnicza, jajka w z farszem z buraków ćwikłowych, chrzanu i zielonego groszku pani Anny Wolak z Królówki, naleśniki z farszem z gotowanych jajek i grzybów leśnych oraz biszkopt z kremem maślanym z konfiturą pani Beaty Majcher z Olchawy, jajecznica na duszonej cebuli i kotlety z jajek pani Katarzyny Błoniarz ze Starego Wiśnicza oraz ciasto drożdżowe z serem pani Anety Gawąd z Królówki. Nagrodę publiczności, która również oddawała swe głosy na wybraną potrawę otrzymała pani Elżbieta Sułek. Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy zaangażowania w przygotowania wszystkich bardzo smacznych potraw,  dzieleniem się tajnikami ich przygotowania, recepturą i pasją tworzenia kulinarnych pyszności.

Foldery z przepisami z poprzednich edycji konkursu:

http://mok.nw.com.pl/konkursy-i-przeglady/konkurs-kulinarny-wisnickie-specjaly/